Ajankohtaista

Baron Foodtechin energia-analyysi tuo leipomoille energiansäästöä

Baron Foodtech logo
moilas_artikkeli
Ville Moilanen (Moilas Oy, Toimitusjohtaja) ja Matias Lehtinen (Baron Foodtech, Myyntijohtaja) tarkastelemassa valmiita tuotteita energiaoptimoidun uunin päässä

Gluteenittoman leivonnan edelläkävijä Moilas Oy halusi löytää tuotantoonsa kestäviä, energiaa säästäviä ratkaisuja lyhytnäköisten toteutusten sijaan. Kansainvälisesti toimivan leipomoliiketoiminnan asiantuntijayrityksen Baron Foodtechin mittausjärjestelmän avulla leipomon energiasyöpöt tunnistettiin. Kun mittausten osoittamat kohdat korjataan, laitteiden energiankulutuksesta voidaan leikata jopa kolmannes.

Leipomoissa nostatus, paistaminen, jäähdyttäminen ja pakastaminen ovat merkittävästi energiaa kuluttavia prosesseja. Viat ja ajan tuomat kulumat esimerkiksi uunin polttimissa tai luukkujen tiivisteissä aiheuttavat jatkuvaa energiahukkaa.

– Usein ulkopuoliset konsultit saattavat ehdottaa leipomon energiatehokkuuden parantamiseksi aurinkopaneeleja tai lämmön talteenottoa. Ne ovat tärkeitä toimenpiteitä, mutta kuitenkin toissijaista ennen kuin selvitetään, miksi energiaa kuluu niin paljon ja mistä mahdollinen energiahukka johtuu. Tuotannon modernisoinnissa on valtava potentiaali energian säästämiseksi, toteaa leipomoliiketoiminnan kehittämiseen erikoistuneen Baron Foodtechin myyntijohtaja Matias Lehtinen. Hän jatkaa, että uunin kunnostamisella voidaan saavuttaa jopa 30 prosentin säästö energiankulutuksessa.

Baron Foodtechin käyttämä SCORPION 2 -mittaus- ja analyysityökalu mittaa dataa kuten lämpötilan, säteilylämmön, ilman nopeuden, lämpövuon sekä kosteuden leipomon keskeisissä prosesseissa. Mittauksella saadusta profiilista näkyy, missä mahdollista energiahukkaa tai poikkeamaa mitattavassa prosessissa eli esimerkiksi paistamisessa tapahtuu. Konsultoinnin lisäksi leipomoiden tuotekehitykseen, teknisiin palveluihin ja projektinhallintaan apua tarjoavan Baron Foodtechin vahva kokemus varmistaa sen, että analyysin osoittamien poikkeamien korjaustoimenpiteisiin ryhdytään asiantuntevasti ja ripeästi.

Lämpötilasensorijärjestelmä. Picture: © 2023 Reading Thermal

Tasalämpöisestä uunista tasalaatuisia tuotteita

Pieksämäellä sijaitseva leipomo Moilas Oy on edelläkävijä gluteenittomassa leivonnassa.
– Gluteenittomien tuotteiden kehitystyö alkoi meillä vuonna –85, ja 1997 perustettiin erillinen, gluteeniton Hietatien leipomo. 2019 aloimme valmistaa ainoastaan gluteenittomia tuotteita, toimitusjohtaja Ville Moilanen avaa vuonna 1955 perustetun yrityksen kasvun vaiheita. Nykyisin leipomoita on kaksi, ja noin puolet Moilas Oy:n 17 miljoonan euron liikevaihdosta koostuu viennistä.

Perheyritykset Baron Foodtech ja Moilas Oy ovat tehneet yhteistyötä leipomotuotannon kehittämisessä vuosikymmeniä. Moilas Oy oli siksi myös luonteva kumppani tuotannon mittauksen pilottihankkeelle.

Baron Foodtechin käyttämään SCORPION 2 -mittaus- ja analyysityökaluun kerätään dataa laitteissa tuotannon ohessa kulkevilla antureilla. Ne mittaavat esimerkiksi lämpötilan, säteilylämmön, ilman nopeuden, lämpövuon sekä kosteustasot leipomon keskeisissä prosesseissa. Mittauksella saadusta profiilista päästään käsiksi tarkasti poikkeamiin, ja viat todetaan lämpökameralla ja kamerateknologialla tapahtuvilla toimenpiteillä. Baron Foodtechin vahva kokemus leipomoliiketoiminnasta varmistaa sen, että analyysin osoittamien poikkeamien korjaustoimenpiteisiin ryhdytään asiantuntevasti ja ripeästi.

– Jos esimerkiksi eri puolilta tunneliuunia mitataan erilaisia lämpötiloja, jotakin on vialla, Lehtinen havainnollistaa. – Osa polttimista voi olla pois käytöstä, ja siitä ei tule erikseen ilmoitusta ilman automatiikkaa. Muut polttimet kompensoivat puuttuvaa lämpötilaa, jolloin polttimen alla leipä palaa tai vaihtoehtoisesti ei paistu tasaisesti. Näin syntyy tarpeetonta hävikkiä.

Antureiden piirtämä lämpökartta kertoo, missä liian kylmät tai kuumat kohdat ovat. Kartasta voidaan päätellä, missä kohdin polttimet ovat pois käytöstä. Mittaustiimin mekaaninen tarkastaja tekee huomioita laitteen mekaanisesta, sähköisestä ja ohjelmallisesta tilasta ja tekee toimenpide-ehdotuksen. Yhdessä kattavan raportin kanssa asiakas saa selvät askelmerkit jatkotoimenpiteille.

Moilanen korostaa, että tasalämpöisestä uunista tulee tasalaatuisia tuotteita. Hävikki pienenee ja energiaa säästyy.

– Kun joutuu huudattamaan kovemmalla teholla polttimia tai kylmälaitteita, se vaikuttaa myös niiden ikään ja energiankulutukseen.

Baron Foodtechin tarjoamalla Siemens-ympäristössä toimivalla jälkiseurantajärjestelmällä varmistetaan myös, että tuotannon laatu ja energiankulutus pysyvät halutulla tasolla myös jatkossa.

Baron Foodtechin tuottama "Heat Flux" - graafi, jossa mitataan lämpövuoarvoja kaasu-uunista.

Modernisoinnilla lisää käyttöikää vuosikertauunille

Monissa leipomoissa saattaa edelleen olla käytössä 70-luvulta peräisin olevia uuneja.

– Uunit eivät ole rakenteeltaan muuttuneet, mutta automatiikkaa on tullut lisää. Vanhasta uunista voidaan saada toiminnallisesti nykyaikainen modernisoimalla, Lehtinen kertoo.

Uuden uunin investointi vaihtelee noin 500 000 eurosta ylöspäin. Samalla leipomossa pitää huomioida vanhan uunin purkamisesta johtuva tauko tuotannossa tai uusi tila uudelle uunille. Mittausten avulla leipomolaitteita voidaan korjata tehokkaasti, toimintavarmuus ja tuotteiden laatu paranevat ja käyttöikää tulee kohtuullisella investoinnilla jopa 15 vuotta lisää. Esimerkiksi 90-luvulta peräisin olevan uunin modernisointi kustantaa Lehtisen mukaan noin 200 000 euroa ja kun työ suunnitellaan ja valmistellaan hyvin, modernisointi voi käytännössä tapahtua yhden viikonlopun aikana.

– Laitteiden mittaus onnistuu normaalin tuotannon ohessa, eli leipomon toimintaa ei tarvitse mittauksen ajaksi keskeyttää, Lehtinen lisää.

Moilas Oy on mittauksen myötä saanut toimenpide-ehdotuksia tuotannon energiatehokkuuden lisäämiseksi, ja Ville Moilanen on tyytyväinen.
– On helpompaa ja järkevämpää tutkia uunien toimintaa ennen kuin ryhdymme suurempiin muutoksiin. Etenemme koko ajan kohti hiilineutraalimpaa tekemistä, ja energiankulutus on siinä merkittävässä asemassa. Nämä ovat menestymisen kannalta tärkeitä asioita, hän toteaa.

Aloita leipomosi optimointi ja energian säästäminen jo tänään, Baron Foodtechin kanssa!

Meidän kanssamme voit tehdä nopeasti parannuksia,
sillä työkalumme ovat tehneet suuria säästöjä asiakkaillemme jo nyt.

Ota yhteyttä meidän myyntijohtajaan Matias Lehtiseen!

Jutussa mukana:
Moilas Oy

Scroll to Top